Warsztaty kulinarne z gęsiną Krakauerland
25 października w studio kulinarnym Smolna8Food w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne „Gąsina na św. Marcina”. Spotkania te organizowane są co roku w okresie jesiennym przez Cedrob S.A. i służą kultywowaniu tradycji spożywania gęsiny oraz popularyzacji jej konsumpcji przez Polaków. W wydarzeniu uczestniczyli dziennikarze pism lifestylowych, branżowych oraz kulinarnych.
Podczas krótkiej prezentacji produktów marki Krakauerland wyróżniono najważniejsze pozycje w bogatej ofercie, która z pewnością zachęciła gości do odkrywania gęsich specjałów. Uczestnicy mieli możliwość skosztowania wyrobów garmażeryjnych, które zaserwowano do degustacji. Nietuzinkowe połączenia smaków, tj. roladki z gęsi z kozim serem oraz roszponką, czy Pasztet z gęsią i ze śliwką podany na pieczonej papryce zachwycały formą oraz cieszyły podniebienia.
W dalszej części gospodarz spotkania, Gieno Mientkiewicz zaprosił do pracy w kuchni. Zadaniem uczestników, podzielonych na grupy było przygotowanie gęsich kąsków z miodem i kawą na carpaccio z pomarańczy. Wyszukana propozycja przygotowania piersi z gęsi kryła w sobie doskonałe połączenie miodowej marynaty oraz soczystego mięsa. Przepis okazał się bardzo prosty, a co najważniejsze szybki i łatwy w przygotowaniu. Z pewnością zbliżający się 11 listopada będzie dobrą okazją, aby zaskoczyć domowników doskonałym smakiem arystokratki wśród drobiu. Dodatkowo patrząc na walory smakowe i odżywcze danie można konsumować bez wyrzutów sumienia.
Po części warsztatowej gości zaproszono na uroczysty obiad. Kartoflanka na gęsi z pieczonymi ziemniakami oraz przygotowana wcześniej pierś smakowały wybornie, a liczne prośby o podzielenie się przepisami na te potrawy były najlepszą rekomendacją zadowolonych gości. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań był deser – jogurtowe cappuccino z wanilią, białą czekoladą i słonymi gęsimi skwarkami. Intrygujące połączenie smaków budziły wielką ciekawość, ale już pierwszy kęs podsycał apetyt na kolejne porcje słodkiej uciechy.
Warsztaty kulinarne Cedrob to doskonała forma praktycznego przedstawienia produktu i poznania go przez uczestników. Po raz kolejny spotkanie to pokazało, że gęsina powinna gościć zdecydowanie częściej na polskich stołach. Jej wielka popularność wśród naszych zachodnich sąsiadów jest w pełni właściwa i zasadna, a jak się przekonano wystarczy tak niewiele, aby wprowadzić do naszych domów smak i tradycję kulinarną naszych przodków.