Zrównoważona żywność
Rosnąca światowa populacja stawia przed nami nowe wyzwania, dotyczące zapewnienia żywności ludzkości przy zachowaniu równowagi środowiskowej i ograniczaniu negatywnego wpływu sektora rolno-spożywczego na otoczenie. Jednym z rozwiązań jest produkcja żywności w sposób zrównoważony, którą można osiągnąć, zdaniem FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), m. in. poprzez cykl „od ziarna do stołu”.
Grupa Cedrob od początku swojej działalności dążyła do budowy kompletnego łańcucha produkcji. Udało się to osiągnąć, tworząc zamknięty model produkcyjny „od ziarna do stołu”, dzięki czemu dba o jakość i bezpieczeństwo żywności na każdym jej etapie. Zapewnia to nie tylko przewagę konkurencyjną, niezależność od dostaw zewnętrznych i wahań cen, ale także umożliwia ograniczanie wpływu na otoczenie, lokalną społeczność i środowisko.
Wszystko zaczyna się od dobrego ziarna. W 2022 r. firma kupiła ponad 1 mln ton zbóż. Większość pochodziła od 10 tysięcy polskich gospodarstw. Co ważne, rolnicy podpisują z Cedrob Pasze umowy kontraktacyjne, dzięki czemu mają gwarancję ceny i zbytu ziarna. Stabilizuje to sytuację finansową polskich producentów zbóż. Ziarno trafia następnie do wytwórni pasz, które zlokalizowane są w taki sposób, aby dostarczać pasze do pobliskich gospodarstw i ferm hodowlanych. Pozwala to ograniczać transport, a co za tym idzie emisję CO2. Dodatkowo firma inwestuje w transport kolejowy i modernizację floty samochodowej.
Wszystkie obiekty inwentarskie, zajmujące się reprodukcją i tuczem, funkcjonują według zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Hodowlanej (GHP). Spółka wdraża również zaawansowane programy dobrostanowe. Dzięki własnej hurtowni leków i zakładowi weterynarii sukcesywnie wprowadza ograniczenie stosowania leków weterynaryjnych. Firma stale monitoruje procedury z zakresu bioasekuracji i wprowadza nowe elementy podnoszące ochronę obiektów inwentarskich przed czynnikami chorobotwórczymi.
Aby zwiększać ochronę środowiska wdrożono konkluzje BAT (Best Available Techniques - najlepsze możliwe na rynku standardy chowu zwierząt gospodarskich), a przy największych obiektach rozwijana jest sieć biogazowni rolniczych.
Kolejnym etapem cyklu „od ziarna do stołu” są zakłady ubojowe i przetwórcze, które należą do najnowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce. Dzięki innowacyjnym oczyszczalniom ścieków w minimalny sposób oddziałują na środowisko naturalne i otoczenie. Dodatkowo największa ubojnia w Grupie, znajdująca się w Ujazdówku, posiada biogazownię przemysłową oraz stację recyklingu wody. W 2019 r. powstał dodatkowo Zakład Surowców Paszowych, który przetwarza odpady poubojowe na wartościowe surowce, wykorzystywane nie tylko w karmach dla zwierząt, ale także w medycynie. Grupa Cedrob wpisuje się dzięki temu w założenia gospodarki cyrkularnej, która ogranicza marnotrawstwo surowców.
Wszystkie etapy produkcji objęte są stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, a zakłady przestrzegają restrykcyjnych wymogów higieniczno-sanitarnych, obowiązujących na terenie Unii Europejskiej. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że produkty są zdrowe i wytwarzane w sposób bardziej zrównoważony, bezpieczniejszy dla środowiska.
Dzięki własnej sieci dystrybucyjnej hurtowni i sklepów firmowych produkty trafiają na stoły konsumentów. Grupa Cedrob nie tylko dostarcza konsumentom zdrowe i smaczne produkty, ale ma też znaczący udział w zrównoważonym rozwoju regionu i polskiej gospodarki.