Studenci SGGW zwiedzają zakłady Cedrob
Firma Cedrob od lat współpracuje z placówkami akademickimi w całym kraju. Jest to nie tylko forma kooperacji w postaci realizacji badań i rozwijania naszego know-how. To także wyjście naprzeciw młodym ludziom, studentom, którzy dopiero kształtują swoją ścieżkę zawodową. Ponieważ chęć pogłębiania wiedzy i ciągłego rozwoju to wartości, które nasza firma wspiera od początku swojej działalności.
Podążając za tą myślą, pozytywnie zareagowaliśmy na propozycję studentów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którzy poprosili o możliwość zwiedzenia zakładów firmy i podpatrzenie procesu produkcji. W konsekwencji 24 maja br. gościliśmy ok. 50 studentów wydziałów: Nauk o Zwierzętach, Biologii, Rolnictwa oraz Medycyny Weterynaryjnej SGGW w kilku lokalizacjach. Wizyta odbyła się pod opieką prof. Moniki Michalczuk, profesora Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW, w ramach realizacji projektu studenckiego „Od pola do stołu” i podzielona była na kilka etapów.
Pierwszym punktem programu było zwiedzanie wytwórni pasz w Raciążu. Studenci mieli okazję zobaczyć proces wytwarzania paszy od momentu przyjęcia surowców do otrzymania gotowego granulatu. Następnie, w głównej siedzibie firmy, dr Gabriel Bodek, pełnomocnik Zarządu Cedrob S.A. ds. badań i rozwoju, zaprezentował film przedstawiający funkcjonowanie zakładów oraz możliwości produkcyjne Grupy Cedrob. Pani Magdalena Polak-Rostek, zastępca głównego technologa w Zakładzie Produkcji Pasz, opowiedziała o wysokich standardach jakości procesów produkcji pasz oraz zaawansowaniu technologicznym wytwórni funkcjonujących w strukturach Cedrob, a dyrektor Zakładu Produkcji Pasz, Mirosław Bodek, przybliżył możliwości rozwoju kariery w ZPP. Założenia programu „Kaczka 300”, który zakłada wybudowanie przez Cedrob wspólnie z rolnikami 300 kaczników, wyjaśnił Marek Brycki, dyrektor działu DGP. Informacje dotyczące kariery - staży i praktyk i warunków zatrudnienia w firmie Cedrob uzupełniły przedstawicielki Działu Kadr, pani Sylwia Krzyśpiak i Małgorzata Skrzypińska. Następnie uczestnicy wycieczki podzielili się na grupy. Pierwsza grupa odwiedziła ubojnię drobiu w Ujazdówku, a druga wylęgarnię piskląt w Skarżynku. Po obiedzie studenci udali się na fermę drobiu rzeźnego, gdzie zapoznali się ze specyfiką pracy oraz standardami przygotowania transportu zwierząt do zakładu ubojowego.
Cieszy nas fakt, że zainteresowanie praktycznym aspektem funkcjonowania naszej branży jest tak silne wśród kształcących się przyszłych specjalistów. Mamy nadzieję, że zasilą oni niedługo grono pracowników naszej firmy.