Kulinarne wyzwania z kaczką Kraina Kraka
Im bliżej Świąt, tym większe zainteresowanie wzbudza kwestia z jakich produktów i w jak sposób przygotować tradycyjne, pełne wyrazistego smaku potrawy wielkanocne. W takim momencie na pomoc przyszła Grupa Cedrob organizując warsztaty kulinarne, które zostały poświęcone stworzeniu szlachetnych w smaku dań.
Warsztaty odbyły się 9 kwietnia w Akademii Kulinarnej Whirlpool, przy ulicy Mińskiej w Warszawie. Spotkania te wpisały się już w stały kalendarz firmy, tworząc powoli świąteczną tradycję. W wydarzeniu uczestniczyli dziennikarze pism branżowych, lifestylowych, a także kulinarnych i kobiecych. Szkolenie te było prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, Cristinę i Marco.
Aktualnie świadomość konsumencka jest bardzo wysoka i znacząco kreuje naszą codzienną dietę. W związku z tym Grupa Cedrob zaprezentowała podczas spotkania najwyższej jakości produkty drobiowe ze swojego portfolio, przede wszystkim kaczkę Kraina Kraka i kurczaka marki Cedrob.
W trakcie kuchennych zmagań dobrym pomysłem na chwilę przerwy były wcześniej przygotowane smakowite przekąski. Goście gotując mieli okazję smakować wędlin z Kurnej Półki, które są nowością w portfolio Zakładów Mięsnych Silesia. Marka doskonale wpisuje się w aktualne trendy żywieniowe. Oferta produktowa złożona będzie z różnorodnych pod względem smaku i wyglądu wędlin kanapkowych: filet, krakowska, pierś delikatna z kurnej półki oraz kiełbasy kruchej. Wszystkie produkty przygotowane są tylko i wyłącznie z mięsa kurczaka i mają prosty skład: przyprawione mięso z kurczaka + sól peklująca.
Cóż to byłyby za święta bez tradycyjnego żurku na naturalnym zakwasie. Wielkanocna zupa podana w chrupiącym chlebku z pieczoną kiełbasą oraz jajkiem smakowała wybornie. Liderem świątecznego obiadu była – kaczka Kraina Kraka. Przy zachowaniu odpowiedniej staranności mięso utrzymało swoją kruchość oraz niepowtarzalną soczystość, co znacznie wyróżniła ją od pozostałych gatunków drobiu. Tuszka faszerowana białą kiełbasą, podana na puree z zielonego groszku w towarzystwie pieczonych warzyw wyglądała pięknie i smakowała doskonale. Z kolei zawsze delikatny w swej strukturze kurczak Cedrob, świetnie sprawdził się w nowym, lekko pikantnym wydaniu. Drobiowa rolada ze szpinakiem i suszonymi pomidorami była zaskakującym daniem. Dodatkowo liczne dodatki, głównie świeże zioła nie tylko wzbogaciły smak, lecz także pozwoliły stworzyć jedyną w swoim rodzaju kulinarną sztukę. Gotowanie pod czujnym okiem doświadczonych szefów kuchni było z pewnością owocnie i pożytecznie spędzonym czasem.
Po kuchennych zmaganiach wszyscy zasiedli do wspólnej degustacji. Potrawy cieszyły oko i smakowały wybornie. Całość została uwieńczona deserem, wspaniałym Tiramisu, przygotowanym w trakcie spotkania.
Wszyscy uczestnicy byli bardzo zaangażowani. W trakcie warsztatów nauczyli się, jak można łączyć różne smaki oraz poznali tradycyjne potrawy w bardziej nowatorskim wydaniu. W kulinarnej podróży brali udział nie tylko ci, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności, lecz także te osoby, które stawiały w niej swoje pierwsze kroki. Moda na gotowanie trwa, więc Grupa Cedrob stawia sobie za cel spotkać się ponownie.
Wszystkim biorącym udział bardzo dziękujemy za przyjemne spędzenie dnia i życzymy smakowitych Świąt Wielkanocnych!