Gobarto S.A.
Gobarto S.A. jest to największa polska firma, zajmująca się ubojem, rozbiorem i dystrybucją mięsa czerwonego - wieprzowego, wołowego oraz dziczyzny, słynąca z wysokiej jakości swoich produktów.
Gobarto S.A. funkcjonuje na rynku od ponad 25 lat. Od 2002 r. jest spółką publiczną notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Od 2014 r. firma jest również częścią Grupy Kapitałowej Cedrob.
Grupa Gobarto prowadzi hodowlę trzody chlewnej w ramach ferm zarodowych oraz tuczowych. Konsekwentna realizacja założeń strategicznych doprowadziła do stworzenia silnej grupy kapitałowej, obejmującej około 30 firm z branży rolno-spożywczej.
Poza Polską produkty Grupy Gobarto obecne są na najbardziej wymagających rynkach Europy, Azji i Afryki. Uzupełnieniem dla działalności podstawowej skupionej wokół produkcji i dystrybucji mięsa czerwonego jest aktywność w segmencie uprawy zbóż i produkcji roślinnej. Wykorzystując potencjał produkcyjny zakładu zlokalizowanego w Ciechanowcu, Grupa Gobarto jest obecna również na rynku przetwórstwa mięsa.
Główny zakład produkcyjny, znajdujący się w Grąbkowie, jest jednym z najnowocześniejszych zakładów mięsnych w Europie. Grupa Gobarto posiada certyfikaty unijne, dysponuje systemem restrykcyjnych procedur kontroli produkcji w tym wdrożony system HACCP, a także certyfikaty BRC. Odpowiednią klasę surowca gwarantuje ścisła współpraca z najlepszymi hodowcami oraz własne zaplecze surowcowe.
Wysoka jakość produkcji i efektywność modelu dystrybucji pozwala Grupie rozwijać działalność eksportową, dzięki czemu jej produkty obecne są w krajach Europy, Azji, Afryki oraz Kanadzie i Chile. Produkuje ponad 90 000 ton mięsa czerwonego w skali roku.
Uzupełnieniem dla działalności podstawowej skupionej wokół produkcji i dystrybucji mięsa czerwonego jest aktywność w segmencie uprawy zbóż i produkcji roślinnej. Wykorzystując potencjał produkcyjny zakładu zlokalizowanego w Ciechanowcu, Gobarto jest obecny również na rynku przetwórstwa mięsa.
Gobarto S.A. prowadzi program partnerskiej współpracy firmy i rolnika w chowie trzody chlewnej pod nazwą Gobarto 500.
Misją Gobarto jest produkcja wysokiej jakości żywności zgodna z ideą od „pola do stołu”.